Termékek Menü
0

Hogyan válasszunk esküvői tortát?

Biró Viktória

Amikor az ifjú pár a menyegzőre készül az étterem és a ruha kiválasztása után következhet a torta megálmodása.

1. Mekkora legyen az esküvői torta?

Ennek eldöntéséhez jó kiindulási alap lehet, ha tisztában vagyunk a következőkkel:

 • Hány vendéget hívunk az esküvőre?
 • Mindenkit meg akarunk kínálni az esküvői tortából?
 • Egy nagy, vagy több kisebb tortát szeretnénk?

2. Emeletes vagy egy szintes tortát álmodtunk meg a nagy napra?

Mivel az esküvői tortából általában sok vendéget szeretnénk megkínálni, elég nagynak kell lennieEnnek a kritériumnak leginkább az emeletes torták felelnek meg, de meglephetjük a násznépet egy hatalmas téglalap alakú tortával is.

3. Milyen formájú legyen a torta?

Ha túl vagyunk az emeletes kontra egy szintes torta dilemmán, ki kell választanunk a menyasszinyi torta formáját. Ez lehet kerek, szív alakú vagy szögletes, esetleg kombinálhatjuk a formát a különböző szintekben.

4. Hány szintes legyen a desszert, amit a nagy napon felszolgálnak?

Esküvői tortáknál nem ritka, hogy 4-5 szintes tortacsodák kerülnek az ünnepi asztalra.

Magas tortáknál már itt gondolnunk kell arra, hogy milyen tartó, vagy merevítő elemek fogják egyben tartani a desszertet. Tortaoszlopok segítségével könnyedén és látványosan választhatjuk el egymástól a különböző emeleteket. Léteznek speciális, szintenként csúsztatott esküvői tortaállványok, amik nagyban hozzájárulnak a torta alkalmi megjelenéséhez.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jó ötlet lehet a nagy torta mellé sok kis esküvői muffint is készíteni, amik megjelenésükben harmonizálnak a nagy testvérükkel. Ez nemcsak látványos de praktikus megoldás is, mert az ifjú feleségnek nem kell annyit bajlódnia a torta felszeletelésével és a gyerekek egyszerűen imádni fogják.

5. Az ízre is figyelj!

Ha eldöntöttük a torta méretét, formáját, akkor következhet az íz kiválasztása. Milyen szempontokat vegyünk figyelembe az esküvői torta ízének kiválasztásánál? Én a következő kérdések végig gondolását javaslom:

 • Az ifjú párnak mi a kedvence?
 • Valamelyikőjüknek nincs-e intoleranciája valamilyen hozzávalóval szemben (tej, tojás, liszt, cukor, esetleg egyéb táplálék allergia)?
 • Mikor lesz az esküvő? A nyári frigyeknél nem javaslom az állati tejszín és a nyers tojás használatát, mert nagy melegben a fél násznép a kórházban köthet ki.

Emeletes tortáknál érdemes szintenként eltérő ízt választani. Lehet egy-két különlegesebb ízt belecsempészni (például Mozart, Somlói vagy trüffel) az emeletes tortába, de legalább egy (lehetőleg a legnagyobb átmérőjű) szintet érdemes egy hagyományosan népszerű ízűre (csokoládé, puncs, gesztenye) készíteni.

Az emeletes torta alsó szintjének válasszunk puncs, vagy csoki tortát, ami jó állóképességet biztosít majd az emeletes tortának. A nagyon krémes változatokat érdemes kerülni, mert könnyen sérülnek, és a magas hőmérsékletre is érzékenyebbek.

Azt is el kell döntenünk, hogy a tortánk marcipánnal vagy fondanttal burkolt, esetleg vajkrémmel vagy tejszínnel dekorált külsőt kap.

 

6. Hogy nézzen ki az álomtortánk?  

Ha az íz kiválasztásán is túl vagyunk, következhet a külső megtervezése.

Fontos, hogy az esküvői torta stílusa és külseje igazodjon a dekorációhoz. Visszaköszönhetnek benne a helyszín díszítésénél használt színek.

Ez általában egy halványabb fehér - esetleg ekrü - szín és egy élénkebb, karakteresebb szín, (mint például a bordó, lila, rózsaszín vagy zöld) kombinációját jelenti.

7. Virágos vagy nem virágos?

Az esküvői tortát leggyakrabban virággal díszítik. Az apró marcipán virágoktól az igazira megszólalásig hasonlító cukorvirágokon át a vágott virágokig bármilyen virág megjelenhet az esküvői tortán.

 

 

 

A felső szint tetején hagyományosan az ifjú párt ábrázoló dísz vagy az őket jelképező szimbólum jelenik meg.

Manapság a marcipán figurák helyett egyre többen választanak nem ehető nászpár figurát a torta tetejére. Ez remekül mutat, mert magasabb és aprólékosabban kidolgozott, mint a marcipánból készült társaik, sőt később emlékbe is eltehetjük őket. További jó hír, hogy garantáltan egyik vendég sem fogja leharapni a figura fejét, hacsak nem kockáztatja a foga elvesztését.

Ezek a díszek sokfélék lehetnek.

 • A visszafogottabbak ábrázolhatnak álló, táncoló vagy csókolózó párt
 • a kicsit viccesebbeken megjelenhet a mulatozó nászpár, vagy a papucsférj
 • utalhat a vőlegény hobbijára vagy foglalkozására
 • megjelenése hasonlíthat, vagy teljesen eltérhet a nászpár külsejétől
 • de a esküvői torta tetejére kerülhet az ifjú párt szimbolizáló gerlepár is.

 

Az esküvői tortadísz kínálatunkat itt nézheted meg>>

 

Aranyos ötlet ha az emeletes esküvői torta a közelgő nászútra utalva egy -egy bőröndöt ábrázol, vagy az úti-cél jellegzetességei is megjelenhetnek rajta díszítő elemként. (pl. tengerpart, pálmafa, térkép, Eiffel torony stb.)

Az esküvői tortát dekorálhatjuk szalagokkal, fodrokkal, strasszokkal. Az ehető díszek közül megjelenhetnek rajta a cukorgyöngyök, cukorkonfettik és ostyavirágok is.

Tipp: Magunk is készíthetünk ehető díszeket az esküvői tortára. Ebben nagy segítségünkre lesznek a szilikon fondant formázók. Ezekkel egyszerűen csodaszép tortadekorációt készíthetünk. A gyöngysor készítővel és a fondant kiszúrókkal szintén magunk készíthetjük el az ehető díszeket (galambot, virágokat) a menyasszonyi tortára marcipánból vagy fondantból.

Összegezve ahány pár annyi -féle esküvői torta. Fontos hogy a végeredmény az ő ízlésüket, egyéniségüket tükrözze, és boldogok legyenek vele ezen az estén.

 

Ha kedvet kaptál az esküvői torta választáshoz nézd meg, hogy milyen esküvői tortadíszt választanál a tortádra!>>

 

Tartalomhoz tartozó címkék: blog
Cukrász kellékek raktárról
Márkák
Ország Boltja díj
 
Gazdagmami

Az év anyavállalata

2015

különdíj

Akciós cukrász kellékek